måndag 23 februari 2015

Learning by doing

Jag har ännu inte hört något mer från fabriken om mönsterrapporterna.
De hörde av sig tidigare och vill ha dem i ett annat färgformat än det jag gjort det i. Jag har ju fått lära mig att sådant som ska tryckas på papper och liknande ska vara gjord med CMYK-färger, medan sådant som ska visas på bildskärm ska vara i RGB-färger.
Sagt och gjort så gjorde jag allt i CMYK.
När vi sedan fick mail om att de ville ha det i RGB gick det en kall kåre genom min kropp. Tänk om jag skulle behöva göra om allt från början...
Men efter lite mailade med kunniga photoshopare fick jag veta att det borde räcka med att öppna bilden och spara om den som RGB. Vilket jag gjorde och vi skickade dem till fabriken igen.
I och med att inget hörts så förutsätter jag att det funkade att göra på det sättet - tack och lov!

Etiketterna har jag nästan gjort klart, och hängetiketten (hangtag) kommer att se ut så här på framsidan, och på baksidan kommer det att stå lite fakta om oss och våra kläder.



onsdag 18 februari 2015

OEKO-TEX, vad och varför!

Vi vill bidra till att barn ska få vara barn. De ska få leka, busa och vara precis så underbara som bara barn kan vara.


Vi tycker att det är viktigt att barnens kläder ska vara bekväma och lekvänliga, de ska vara färgglada och vara anpassade för barn. Inte för små vuxna, inte för stillastående modeller utan för rörliga, lekande barn.

Det är även viktigt vad man väljer för material i kläderna. Vi har valt att jobba i OEKO-TEX bomull.
Vad är då detta kanske många av er tänker, och jag ska förklara för er.


OEKO-TEX  är ett oberoende test- och certifieringssystem för textila rå-, mellan- och slutprodukter i alla produktionsled.
Med andra ord kan man säga att det är en garanti på att produkten, i vårt fall då kläderna, inte innehåller några farliga substanser och hälsoskadliga ämnen.
OEKO-TEX är det mest kända och spridda varumärket i världen för textilier som provats med avseende för hälsofarliga ämnen.


Så ni kan vara säkra på att när ni tar på era barn kläder från Luna & Juliet så kommer de att kunna leka, busa, röra på sig, de kommer vara färgglada och glada och framför allt - de kommer vara klädda i ett bra material som inte är skadligt för dem.

måndag 16 februari 2015

Att skapa etiketter

Jag sitter för närvarande och jobbar med etiketter. Det ska vara en hel del olika etiketter på ett klädesplagg. Det är nacketiketten, hängetiketten, storleksetiketten, tvättrådsetiketten och sidoetiketten.


Jag har sett dem men aldrig reflekterat speciellt på dem. För mig har de enbart fyllt en funktion i fråga om vilken storlek den har, hur den ska tvättas samt ibland klippts bort för att den irriterar.

Nu är jag på andra sidan och ska skapa något som andra ska ta del av. Kunna läsa sig till den information som de behöver.

När det gäller hängetiketten (hang tag) så är det det roligaste. Den är störst och man har möjlighet att ta ut svängarna lite.


Den ska vara tilltalande och sticka ut. Det är svårt det där men jag tror att jag kan vara något på spåren.

Uppdatering

Det har varit tyst ett tag och det beror på flera faktorer. Det ena är att jag varit sjuk men också att det inte funnits så mycket nytt att rapportera.
Nu har Stina i alla fall godkänt nya tygprover så det är bestämt och klubbat. Jag har fått veta vilket format fabriken vill ha rapporterna i och håller just nu på att maila över dem till Stina. Det är stora filer så det tar ett tag.

För övrigt så funderar jag mycket på Formex och på hur man ska dekorera och fixa för att det ska bli så cirkus-aktigt som möjligt! Möjligheterna är oändliga!
Bara att sitta och surfa runt och insupa inspiration på alla möjliga kreativa sidor!



tisdag 10 februari 2015

Tygproverna har anlänt

Stina har fått de första tygproverna men hon var inte riktigt nöjd. Tyget var alldeles för stretchigt för det vi ska använda det till.


Det är en vetenskap det är med att hitta rätt tyg till rätt produkt. Tur att vi har en expert i teamet - och det är inte jag.
Så lite mer väntan blir det allt. Väntan på nya tygprover som förhoppningsvis ska vara bättre.

lördag 7 februari 2015

Formex hösten 2015

I går kväll fick jag ett mail från Stina, med beskrivningen om oss som skulle läggas ut på vår facebooksida:


Luna och Juliet är ett unikt barnklädesmärke i ekologiskt hållbara material som startats av Malin Steding och Stina Kempe. 

Barnkläderna görs i mjukaste och skönaste materialet, i storlekarna prematur, baby och upp till ca 9 år. All produktion sker i Europa och vi har goda kontakter med alla leverantörer och sömmerskor.

Luna & Juliet är en unisexdesign och vi vill att barn ska få vara barn.
Varmt välkomna till Luna & Juliet´s underbara värld där allt är möjligt!
Vår kommande kollektion Cirkus kommer att visas på Formex i augusti 2015.

Ladies and gentlemen - let the circus begin!



Formex i augusti, i år! Det är obegripligt! Ska vi två stå på Formex och visa våra kläder! När jag var där för några år sedan var jag där som gäst och förundrades och förbluffades över storleken, utställningarna, allt gratis bjudgodis och champagne......


Nu är det vi som är värdinnor och som ska stå där. Jisses!

torsdag 5 februari 2015

Steg 1


Idag fick vi priserna på tyger samt information om minimikvantiteter. Nu känns det som att vi är på gång på riktigt.
Nästa steg är att få godkänna tygprover. Sen är processen igång!

Jag fick dessutom en utmärkt idé på fotograferingen med kläderna! En riktigt cool idé! Fast det är ju ett tag kvar innan det är dags!

onsdag 4 februari 2015

Konsten att vänta

Jag har svårt för väntan och vill gärna att saker ska hända hela tiden.

"Det finns inget som är så jobbigt som att vänta!"
                                                           Malin 3 år

Ja, jag kanske är som ett barn i det här fallet. Men efter att ha jobbat intensivt i några veckor och så bara helt plötsligt vänta, det blir en stor kontrast.

Just nu väntar vi på besked från fabriken. Vi väntar på priser, tygprover och lite annan information.
Det är Stina som är den som har hand om den delen. När jag idag beklagade mig för henne att jag kände mig rastlös bad hon mig gå ut och skotta.
Ja, så kan det vara....

tisdag 3 februari 2015

Rapporter hit och dit

En fantastisk kollektion av härliga barnkläder är på väg att växa fram. För varje dag som går så faller nya bitar på plats.

De senaste veckorna har jag suttit och skissat på illustrationer som vi ska trycka på kläderna. Jag har lärt mig hur man gör mönsterrapporter.
När jag började visste inte ens vad en rapport var.


För er som inte vet vad det är så är det en kvadrat med ett helt mönster som sedan kan upprepas. Så om en figur skärs i mitten i högerkanten så måste andra hälften komma på samma linje i vänsterkanten så att när man passar ihop ruta 1 med ruta 2 så blir det en hel figur.


Jag gjorde ett litet exempel så ni kan se. Den markerade rutan är ju hela mönstret, och när man sätter ihop den med övriga rutor (2-6) så ser ni att mönstret upprepas och passar ihop.



Här är den första rapporten jag lyckades göra, ni får tänka er den utan texten.


Medan jag sitter och gör dessa saker sitter Stina på sitt håll och gör en produktionsorder.
Hon har vanan inne eftersom hon har jobbat med sådana saker i flera år.
I går hade vi telefonmöte och gick igenom denna. Mätte figurer i mönstren och diskuterade hur vi tänkte oss
Jag satt och gjorde en massa olika exempel på tröjor. Det här är bara en tröja jag har gjort på skoj, inget som kommer ingå i vår kollektion..



måndag 2 februari 2015

Lär känna Malin Steding

Idag ska vi lära känna mig. Så trevligt!

Malin

Vem är du och vart kommer du ifrån?

Jag heter Malin Steding och kommer från Luleå. Här har jag bott i princip hela mitt liv med avbrott för några kortare avstickare till Skellefteå, Kalix och Sundsvall.
Jag bor strax utanför Luleå i en by som heter Örarna Vårt hus ligger på en udde alldeles vid havet och just i skrivandets stund känner jag mig mer eller mindre insnöad pga allt stormande och snöande som varit de senaste dagarna. Jag bor här tillsammans med min man Mats och våra tre katter.


Hur är du som person?

Jag kan säkert upplevas som en rätt lugn person men jag kan ha ett rätt hett temperament. Inte så att jag går och blir arg på minsta lilla men om jag blir dåligt behandlad eller någon beter sig illa mot någon annan så kan jag gå i taket. Fast jag är dålig på att konfrontera, jag går hellre undan.
Annars är jag en kreativ människa med många idéer och alldeles för lite tid. Jag blir stressad med jämna mellanrum och tycker mig sällan hinna med det jag vill. Jag anser mig själv vara snäll och lojal och jag bryr mig verkligen om mina nära och kära. Sen är jag en stor nostalgiker.


Vad har du gjort tidigare i livet?

Jag har jobbat med en massa olika saker, helt skilda från varandra. Jag har nog varit en sökare. Ibland har jag känt mig dålig för att jag inte hittat rätt och gått raka vägen till målet via utbildning och anställningar.
Däremot tror jag att jag genom mitt sökande har fått en massa erfarenhet som jag inte skulle ha fått annars.
Jag började mitt arbetsliv med att jobba inom media. Jag hade praktik på SR och fick sedan olika projektanställningar på SVT. Jag har jobbat med olika kort- och långfilmsproduktioner.
Men efter ett tag kände jag att jag ville ha något mer stabilt. Det var en stress att ständigt jaga nya projekt och inte veta om man hade jobb nästa månad.
Jag vikarierade på dagis ett tag innan jag fick jobb på universitetet där jag jobbade med videokonferenser och bokningar av detta för distansutbildningar.
Efter det jobbade jag några år på McDonalds. Det var där som jag lärde mig att vara stressad. Det var både roligt och jobbigt men blev även rätt enformigt.
Så jag sökte in på Axelsons i Stockholm och pluggade till Friskvårdskonsult. Efter den utbildningen utbildade jag mig även inom taktil beröring och babymassage. Jag startade eget och jobbade med detta tills jag fick problem med min axel. I och med en operation och sjukskrivning så lade jag ner mitt företag. Det var för tungt att massera när jag inte hade en frisk axel.
Då började jag jobba på Biltema. Och där var jag fram till förra våren när jag av olika anledningar valde att sluta.
Då hade jag under några år jobbar med mitt företag Luna Dsign på deltid och hobbynivå. Jag bestämde mig för att satsa på mitt eget företagande fullt ut. Ett beslut som känns väldigt bra.


Vad gör du helst på fritiden?

Jag älskar att fotografera, resa och pyssla. Med pyssla så är det sådant som rör hem och hus men också att pyssla med pyssel. Att lägga pussel är också något jag gillar. Det är som yoga för hjärnan. Man kan slappna av och bara koncentrera sig på den biten man håller i handen just då.
Sen tycker jag mycket om att vara med min familj.


Finns det något du in princip alltid har med dig? Något du helst inte vill vara utan?

Det ska vara min kamera då. Jag har alltid fotat och förevigat alla stunder och situationer. Och mina katter, fast de har jag dock inte med mig överallt!


Du har valt att starta ett företag med en person som bor i en helt annan del av landet, typ 100 mil bort. Hur kommer det sig?

Som jag berättade tidigare så stod jag utan jobb förra våren. Jag hade smått panik och visste inte hur jag skulle göra och vilket ben jag skulle stå på. Eller våga stå på.
Jag mailade Stina och bad om lite råd och tankar från hennes sida och fick ett så härligt mail till svar.
Hon tyckte att vi skulle försöka hitta på något tillsammans. Efter en hel del funderande och diskuterande kom vi tillslut fram till att vi skulle starta vårt företag Luna & Juliet. Det känns oerhört spännande och jag känner mig trygg med Stina.


Hur kom du och Stina egentligen i kontakt med varandra?

Jag sökte återförsäljare för mina Lunafigurer och kontaktade Stina för att höra om hon skulle vara intresserad av att sälja dem i sin butik. Hon var väldigt snabb på att svara och köpte in några figurer för att testa. Det gick tydligen jättebra för sedan dess har jag sålt mina figurer hos Juliet.


Vad fick du för intryck av henne?

Sprudlande glad och färgsprakande är det första jag kommer att tänka på. Oerhört vänlig, trevlig och trygg. Jag var förbi hennes butik när jag var nere på Formex för några år sedan och efter det mötet kände jag mig så fylld av energi och var så himla glad.


Vad var det som gjorde att ni bestämde er för att samarbeta?

Det var väl hennes förslag till mig som gjorde att jag började fundera på det. Jag kände snabbt att det var något jag ville göra.


Hur kompletterar ni varandra?

Stina är den utåtriktade, den vågade, den som pratar med allt och alla och gör det fenomenalt bra. Hon har dessutom kunskapen och erfarenheten av att ha skapat barnkläder och varit i den branschen så pass länge. Hon vet vad som är bra och vad folk vill ha. Hon har redan etablerade kontakter med en massa folk.
Jag är den mer diskreta av oss. Jag smyger i kulisserna och utför i tystnad det som ska fixas. Jag lyssnar på henne och förundras. Jag skapar mönster och illustrationer och är den av oss som är mest insatt i cybervärlden och sociala medier. Det är jag som fixar och trixar med tekniken.


Vad ser du fram emot just nu? Jobbmässigt, privat och allmänt.

På jobbfronten ser jag fram emot att ha något mer konkret. Något att ta på. Vi har börjat och vi är på väg framåt så jag ser med glädje fram emot allt som komma skall.
Privat ser jag fram emot att komma i bättre form. Jag har börjat träna och känner redan nu att energin och rörligheten blivit bättre. Jag ser även fram emot att vi ska komma iväg på vår bröllopsresa.
Allmänt så ser jag fram emot ljuset och våren.


Vad är dina bästa sidor?

Min kreativitet och mitt driv. Att jag faktiskt är rätt bra på att lära mig genom att iaktta och testa mig fram.


Vad älskar du mest med ditt jobb? Och vad är det värsta?

Det bästa är att jag själv bestämmer. Att jag får vara kreativ och göra det jag älskar. Det är underbart när man får respons av kunder som är nöjda med sina produkter.
Det värsta är väl att jag har svårt att tycka att det är ett riktigt jobb. Svårt att känna mig seriös när jag sitter hemma och jobbar.


Vilken årstid tycker du bäst om? Varför?

Jag gillar alla årstider på sitt sätt. Jag uppskattar att bo i ett land som har dessa skiftningar.
Våren är underbar när solen skiner och det droppar från taken. Sommaren är ljuvlig när det är perfekt temperatur och allt är lugnt och stilla. Hösten med  sina underbara färger och sin kyliga klara luft gör att man blir kall om näsan. Vintern är så vacker och det är mysigt att sitta inne och tända ljus och slippa gå ut! Vinterhalvåret är dock lite för lång här uppe.


Vilken är din favoritfärg?
Jag gillar blått. I klara nyanser. Men även gult, oranger, grönt och rosa....och rött...och lila...


Vad får dig att skratta?

Americas Funniest Homevideos! Jag kan skratta tills jag tappar luften!


Vad får dig att gråta?

Tanken på att något ska hända min familj. Djur och människor som lider. Sorgliga filmer.


Vilken är din favoritmaträtt?

Flygande Jakob, den vegetariska varianten.


Vart skulle du vilja resa om du fick välja fritt?

Australien och Hawaii.


Har du något favoritdjur?

Katter, lemurer och tvättbjörnar.


Vad är det bästa rådet du följt?

Att man ska våga testa och misslyckas. Det är så man utvecklas.


Vad tycker du är viktigt hos en person?

Att man är snäll, omtänksam, ärlig och har humor. Att man är sig själv och inte gör sig till.


Om du skulle vara med i OS, vilken gren skulle du passa bäst för?

Hmmmm....jag är totalt ointresserad av sport och är allt annat än vältränad. Vad ska man välja....vad finns det för grenar...måste googla....jo, beachvolley! Jag gillar att spela volley. Nu pratar vi inte mer om det!

Tack för mig!


söndag 1 februari 2015

Lär känna Stina Kempe

En presentation av oss som jobbar här är ju inte helt fel, och först ut har vi Stina Kempe.
Jag passade på att ställa lite frågor till henne medan jag satt insnöad i mitt hus långt uppe i norr.

Stina


Vem är du och vart kommer du ifrån?

Jag är 47 år gammal och född i Stockholm. Jag är gift med Anders som är norrlänning och vi har 3 barn som är min största inspiration i livet. Hanna som är 18 år, Frida som är 16 och Mira som är 8.


Hur är du som person?

Jag försöker alltid se positivt på allt och ser möjligheter i alla olika situationer som jag befinner mig i.


Vad har du gjort tidigare i livet?

Egentligen är jag ekonom och mina första 10 år jobbade jag på kontor. Men att vara kreativ har alltid funnits där och när jag bestämde mig för att satsa på min dröm var det bara att se möjligheter i varje ny utmaning.


Vad gör du helst på fritiden?

Jag älskar att lyssna på musik, träffa människor och att jogga längs med vattnet där vi bor i Lännersta.


Finns det något du i princip alltid har med dig? Något du helst inte vill vara utan?

Om jag ska på långresa är det alltid min dunkudde och åker vi bort med bil tar jag gärna med mig mitt duntäcke också. Jag älskar att krypa ner i sängen och lägga mig på kvällen.


Du har valt att starta ett företag med en person som bor i en helt annan del av landet, typ 100 mil bort. Hur kommer det sig?

När jag träffade Malin så kände jag på en gång att vi hade mycket gemensamt. Jag tycker att allt Malin gör är jättefint och vill så gärna göra något tillsammans med henne. Vi har både lite olika bagage med in i företaget och det tror jag är en kanonbra mix. 


Hur kom du och Malin egentligen i kontakt med varandra?

Jag funderade på det häromdagen och kom fram till att det var nog Malin som hittade mig och mailade mig om jag var intresserad att köpa in hennes fina Luna-figurer. 


Vad fick du för intryck av henne?

Färgglad, massor med kreativitet, norrländska och jag tror att vi kommer att kunna samarbeta jättebra.


Vad var det som gjorde att ni bestämde er för att samarbeta?

Jag vet precis – när jag köpte Malins Familjekalender och såg alla fina illustrationer. Då insåg jag att om vi inte gör en gemensam sak av båda våra begåvningar kommer vi göra ett stort misstag!


Hur kompletterar ni varandra?

Malin är illustratören och formgivaren och har oändligt med fantasi. Jag har min ekonomiska bakgrund och har lång erfarenhet av egen klädproduktion. Vi tillsammans kan skapa ett nytt klädmärke tillsammans med en helt egen touch.


Vad ser du fram emot just nu? Jobbmässigt, privat och allmänt.

Jag ser fram emot våren och att komma in i nästa fas i vårt samarbete med Luna & Juliet när allt är i full rullning. Privat ser jag framemot varmare och ljusare dagar och att vår dotter Hanna kommer hem från Paris till sommaren. Jag är så tacksam att jag får göra alla roliga saker i både mitt arbete och vara med härliga människor.


Vad är din största skräck?

Att någon i min familj får en hemsk sjukdom.


Vad är dina bästa sidor?

Ger aldrig upp och hittar alltid möjligheter och löser alla problem.


Vad älskar du mest med ditt jobb? Och vad är det värsta?

Att få vara kreativ och möta alla fina människor som finns runt att skapa, producera och sälja ett klädmärke. Det värsta är nog att ibland stöta på en kund som är obefogat otrevlig och utan att jag har någon delaktighet får en skopa ovett över mig – det är så orättvist.


Vilken årstid tycker du bäst om? Varför?

Hösten för då är det så himla vackert ute och luften blir så klar och frisk. Jag älskar att vara ute och springa i naturen när det luktar så där härligt med skog.


Har du något smeknamn, eller har du haft något?

Stintan har väl hängt med till och från.


Vad får dig att skratta?

Just nu är det skämtprogrammet Little Britain som går på en av betalkanalerna. Mina familj och vänner får mig också att skratta och jag älskar humor.


Vad får dig att gråta?

Alla onödiga krig och hur ledsen jag blir när alla barn går miste om sin trygghet, barndom och skolgång.


Vilken är din favoritglass?

Champagne-sorbé och Rom och russin.


Vad ser du på TV?

Reseprogram och humorprogram.


Vad oroar dig just nu?

Hur stressade alla barn och ungdomar blir i skolan och genom det dåligt genomtänkta betygssystemet. Det är ju alla dessa barn som ska ta över efter oss och som vi måste vara rädda om.


Vad är det bästa rådet du följt?

Jag frågade en gång en kvinna som sas ha kunskaper som ett Medium - om vilken väg jag skulle välja: fortsätta  jobba med ekonomi eller gå en årslång konstskoleutbildning. Kvinnan sa – gå på Konstskolan du! Det kommer du att ha mest glädje av. Det är det bästa rådet jag någonsin fått och kontentan är också att bättre tjäna lite mindre pengar och trivas med det man gör än att tjäna mycket pengar men samtidigt känna sig instängd.


Vad är ditt största beroende?

Resor och min familj.


Tror du på gud?

Nej – jag tror att alla människor måste ta ansvar för sitt eget liv.


Vad tycker du är viktigt hos en person?

Att man är snäll och har lätt för att skratta. Att man frågar och lyssnar men samtidigt berättar och ger av sig själv.


Vad ogillar du? 

Snåla människor och inskränkta människor.